26
آوریل

همه چیز درباره سبک طراحی نمای تاج محل

طراحی نمای تاج محل، به عنوان یکی از پیچیده‌ترین فرآیندهای طراحی ساختمان، با استفاده از اصول و فنون منحصر به فردی صورت می‌گیرد. در این مقاله، به بررسی ابعاد مختلف طراحی نمای تاج محل، با تاکید بر اصول طراحی و سبک های مختلف طراحی نما، پرداخته می شود.

معمار تاج محل چه کسی بود؟

سازنده‌ی اصلی و معمار تاج محل، “شاه جهان” نام دارد که مطابق با تاریخچه، او این بنا را به یاد وفات همسر محبوبش ساخته است. طرح نهایی تاج محل، از سه فرد معمار هندی به‌نام‌های “احمد لحوری”, “عباس علی” و “عمر کارو” به دست آمده است. همچنین، برای ساخت این بنا، حدود 20,000 کارگر ماهر و نیمه ماهر مشغول به کار شدند.

این معمار و خالق بنای معروف هندوستان همچنین ارتباطات سیاسی آن را با شخصیت‌های مختلفی مانند شاه جهان و سلطنت بریتانیا در گذشته داراست.

نمای تاج محل، بخشی از یک ساختمان است که اغلب در نظر گرفتن آن برای تزئین ساختمان و جذب توجه عمومی، بسیار مورد توجه است. برای طراحی نمای تاج محل نکاتی از جمله موارد زیر مد نظر قرار داده شده:

  • ایجاد حس بیشتری از بیرونی بودن ساختمان
  • جذابیت و زیبایی بیشتر ساختمان
  • برآورده کردن نیازمندی‌های نورپردازی
  • ایجاد یک صحنه بی نظیر و قابل توجه

سبک نمای ساختمان تاج محل

سبک های طراحی نمای ساختمان تاج محل، بسیار متفاوت هستند. این سبک ها شامل سبک معماری رنسانس، باروک، نئوکلاسیک، مدرن و … هستند که با استفاده از محصولات مختلف مانند سنگ ، بتن، فلز، شیشه و پلاستیک، صورت می‌گیرند. درطراحی نما، بهترین مواد مورد استفاده شامل سیمان، آجر، سنگ و شیشه هستند. از جمله اصول مهم در طراحی نمای تاج محل، ایجاد هارمونی بین مواد مورد استفاده است.

نمای تاج محل چهار برج به شکل استوانه ای که هر کدام حدود 40 متر ارتفاع دارند و در چهار گوش کورسینه واقع شده‌اند را شامل می‌شود. این برج ها از سنگ آهک سفید مرمری ساخته شده اند و با جواهرات، فولاد مسکوک و سیم حباب برای ساخت نقش‌برجسته و دقیق تاج محل استفاده شده‌اند.

نمای تاج محل دارای الگوی ترکیبی یکتا و منحصر به فرد است که به آن “الگوی پارس‌آرمان” یا “پارسی‌آرمان” گفته می‌شود و به عنوان مثال می‌توان به استفاده از طرح های گلبرگ ونمادین الفبای فارسی در نمای داخلی و خارجی نمای تاج محل اشاره کرد. همچنین در نمای بیرونی تاج محل از سبک معماری مغولی و هندی استفاده شده است، به عنوان مثال طرح‌های سنگی و حلقه دار در بسیاری از نقاط این بنا قابل مشاهده هستند.

موارد ایمنی ساخت بنای تاج محل

در ساخت بنای تاج محل باید به موارد تخصصی هم توجه شود. برای مثال، در طراحی نمای تاج محل باید از نورپردازی مناسب استفاده شود تا به نمای ساختمان جذابیت بیشتری بدهد. همچنین، رعایت مسائل ایمنی و بکارگیری روش‌های مقاوم در برابر زلزله و کاهش صدا، از جمله مسائل تخصصی دیگر هستند که در طراحی نمای تاج محل باید مد نظر قرار گیرند.

نمای تاج محل یک پروژه بسیار پیچیده و قابل توجه است که با توجه به اصول و فنون منحصر به فرد طراحی، می‌توان موفقیت‌های زیادی در این زمینه داشت. شایان ذکر است که چالش های زیادی در طراحی نمای تاج محل وجود دارد که برای رسیدن به نتیجه‌ی بهتر، نیازمند علاقه‌مندی، صبر و توجه به جزئیات هستیم.

در سال 1631 میلادی، شاه جهان، پس از درگذشت بیگم مقبول، همسر محترم خود که در حین زایمان فرزند چهارم شان وفات پیدا کرده بود، تصمیم به ساخت یک بنای بزرگ و منحصر به فرد برای گور او گرفت. بنابراین با سفارش شاه جهان، نخستین معماری تاج محل شروع به ساخت شد. این بنا حدود ۲۰ سال به طول انجامید و در سال 1653 به پایان رسید.

پس از ساخت تاج محل، این بنا به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان شناخته شد و به دلیل طراحی زیبا و منحصر به فرد خود، همچنان به عنوان یکی از مهم‌ترین نمادهای هنر و فرهنگ هند شناخته می‌شود. بله، تاج محل دارای ویژگی‌های منحصر به فرد و بسیار زیبایی است که از آنجایی که در سبک معماری هندیان صورت گرفته، برای اغلب افراد خارجی بسیار جالب و عجیب به نظر می‌رسد.

از ویژگی‌های عجیب و منحصربه‌فرد تاج محل، می‌توان به شکل آن با الهام از شیوه‌های فرامغیر هندی، کاربرد زیبایی‌شناسانه از مطرحترین سنگ‌های قیمتی و نیز کاربرد بسیار مهارت‌برانگیز الماس و جواهرات در طراحی دستگاه‌ها و ستون‌های بنا، اشاره کرد.

همچنین، معماری و طراحی تاج محل به گونه‌ای هارمونیک و تعادل بخش بوده که به نظر بسیاری از بازدیدکنندگان آن زیباترین نمونه‌ی هنر معماری دنیاست.