30
مارس

ضوابط و قوانین طراحی نما در ایران چیست؟

ضوابط و قوانین طراحی نما در ایران با سایر کشور ها تا حدی متفاوت بوده و ار برخی المان ها در ساختمان های داخل کشور نمیتوان استفاده کرد.

 نمای ساختمان یکی از مهم ترین بخش های هر ساختمان است و به عقیده ی برخی از افراد به عنوان شناسنامه هر ساختمان محسوب می شود.شهرداری برای اجرای نما ضوابطی را بیان کرده و اگر شخصی خارج از این ضوابط طراحی نمای ساختمان انجام دهد، پایان کار برای آن ساختمان صادر نمی‌شود. ما در ادامه به شرح این قوانین خواهیم پرداخت.

قوانین طراحی نما | تایین شده توسط شهرداری(کمیته نما)

سيماي شهري يكي از مباحثي است كه امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، به همین جهت شهرداری ضوابطی را برای طراحی نمای ساختمانی تایین کرده است که عبارت اند از: 

  • ساختمانهای عمومي از طريق يك طرح متناسب و فكر شده (تهيه شده بوسيله مهندس معمار معتمد) احداث گردند. 
  • در طراحی نمای ساختمانی اثرات محيطي و نقش سيما سازي شهري آنها مدنظر قرار گيرد. 
  • فضاي باز ابنيه عمومي در ارتباط با فضاي باز عمومي قرار می‌گيرند و نقش موثري در سيماسازي شهري داشته دارند. بنابراين نبايد اين فضاها بوسيله ديوارهاي بسته از فضاهاي عمومي جدا شوند
  • نصب نرده‌هاي فلزي مقابل درهاي ورودي، پنجره‌ها و ديوارها مجاز نمی‌باشد.
  • ضوابط همجواري در احداث بناهاي عمومي: از ديگر عوامل سيما سازي شهري، همگن سازي بناهائي است كه در جوار يكديگر ساخته می‌شوند.
قوانین طراحی نما در ایران

در اين جهت ضوابط طراحی نما زير ارائه شده‌اند: 

در خصوصبهتراست بناهاي عمومي به ساختمانهاي مجاور متصل نشوند تا از ايجاد يك ديوار بسته يكپارچه در جوار معابر جلوگيري شود. رعايت اين ضابطه براي واحدهاي داراي عملكرد عمومي كه عرض آنها بيش از 12 متر باشد به ميزان حداقل 20 درصد عرض پلاك در طبقات همكف، اول و دوم، و 25 درصد در طبقات سوم و چهارم و 30 درصد در طبقات پنجم به بالا از شرق الزاميست. براي پلاكهاي مسكوني حداقل عرض 20 متر و ساير ضوابط عقب‌نشيني از سمت شرق 20 درصد براي طبقه همكف تعيين مي‌گردد. 

ـ نماسازي براي تمام سطوح نمايان ساختمان، الزامیست. در غیر این صورت گرفتن تاییدیه نمای شهرداری غیر ممکن است.

ـ سطح پنجره‌ها مي‌تواند حداقل 15 سانتيمتر از سطح ديوار عقب‌نشيني داشته باشد. در مورد پلاكهاي با عرض كمتر از 12 متر كه عدم اتصال بنا به ابنيه مجاور ممكن نيست، ضوابط زير بايستي رعايت گردد. 

ـ در صورتيكه بنا نسبت به بناي ساخته شده مجاور عقب ‌نشيني داشته باشد، ديوارهاي داراي ديد بناي مجاور می‌بایست مشابه بناي دردست احداث ويا بناي ساخته‌شده قبلي توسط مالك بناي دردست احداث نماسازي‌شود. 

ـ ارتفاع بناي در دست احداث با واحد ساخته شده مجاور بايد همسطح باشد و در صورت وجود اختلاف ارتفاع اين اختلاف نبايد كمتر از 5/1 متر باشد.

  • احداث فضاي تجاري خود از عوامل موثر در سيما سازي شهري می‌باشد. لذا پيشنهاد مي‌شود كه بطور قطع فضاهاي تجاري به صورت جمعي ساخته شوند و تنها سرقفلي آن واگذار گردد تا بتوان بر حفظ سيما و عملكرد آن در طول استفاده نيز تسلط داشت.  
    بعلاوه ضابطه زير نيز به هنگام واگذاري بخشهاي تجاري رعايت گردد:

یکی از راحت ترین مصالح برای ساخت و طراحی نمای مجاز، پنل سی ان سی می‌باشد که کمترین ایراد به آن وارد است.

ـ فضاي سبز همجوار بخشهاي تجاري بايد كاملا حفاظت و نگهداري شود.

نمای رومی و قوانی طراحی نما
  •  در ساختمان‌های شرقي ـ غربي مي‌بايد حداقل يك رديف درخت در قسمت جنوبي خيابان كاشته شود تا سايه مناسب تابستاني را در سطح معبر فراهم آورند و بعلاوه اين درخت‌‌ها لازمست از نوع خزان‌پذير باشند تا در زمستان آفتابگيري معبر را مختل نسازند. 
  •  ايجاد هرگونه كانال، آبرو و دودكش بر سطح نماي كليه ساختمانهاي عمومي و مسكوني به طور کامل ممنوع است. 
  •  در نقشه هاي معماري، طراحي نماي تمام ساختمانهاي واقع در بدنه گذرهاي اصلي بايد در مقياس 5/1 و با تعيين نوع مصالح و رنگ، ميزان پيش آمدگيها و نوع بازشو باشد. 
  •  نصب و تعبیه لوله بخاري و كانال كولر و لوله هاي تاسيساتي در بدنه هاي مشرف به گذر به صورت نمايان و با بيرون زدگي ممنوع است. 
  •  پيش بيني محل مناسب تاسيسات و يا استقرار كولرها در هر واحد و همچنين ديگر تاسيسات به صورتي كه غيرقابل رويت از معابر باشد و برروي پشت بام اجباری است. همچنين محل استقرار جعبه هاي مخابرات در قسمت ورودي پيش بيني شود. 
  •  اتصال كابل برق و تلفن بناها به صورت هوايي و نامنظم از نظر سيمايي و.. ، شایسته نيست و شركت برق منطقه اي و اداره مخابرات باید با كابل كشي زميني به شكل مناسب و فني اين امور را انجام دهند.

ما در این مقاله تلاش کردیم که شمارا تا حدودی با ضوابط طراحی نما در کشور عزیزمان آشنا کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به شهرداری منطقه خود مراجعه کرده و اطلاعات تکمیلی را بدست آورید.

نویسنده : میثاق محرابی